"Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Eğitim Çalışanlarının Adresi"
image
Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Düzenleme Yapılması İçin Bakanlık Başvurumuz
795 20 Şubat, 2024

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Düzenleme Yapılması İçin Bakanlık Başvurumuz

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında düzenleme yapılması için Milli Eğitim Bakanlığına başvurumuzu yaptık. İlgili yazımız:

                                                           

                                                                       MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

                                                                                     

Milli Eğitim Bakanlığımızın Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu; 02.02.2024 tarih ve 2024/36 sayılı Genelgesinde; Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları ile meslek alan/dal derslerinin eğitiminin yapıldığı atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirleıin alınması amacıyla bir takım açıklamalara yer verilerek, 81 il valiliğine gönderilmiştir. İş kazalarının önlenmesi, öğrencilerimizin herhangi bir kaza ile karşı karşıya kalmaması için gerekli önlemlerin alınması herkesin temennisidir. Bununla birlikte, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenlere ve alan/atölye defterine görev tanımlarında yer almayan ve Genelge kapsamı dışında kalan görev ve sorumluluklar yüklenmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde koordinatör müdür yardımcısının, koordinatör öğretmenlerin ve alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin görev ve sorumlulukları tek tek belirlenmiştir. Yönetmelikte belirlenen görev ve sorumluluklar arasında, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği bakımından denetlenmesiyle ilgili herhangi bir görev yer almamaktadır. Kaldı ki, bu tür bir denetim bu alanda teknik bilgi ve uzmanlık gerektirdiğinden, bu görevin koordinatör müdür yardımcılarına, koordinatör öğretmenlere, alan/bölüm, atölye ve laboratuvar defterine verilmesi, iş sağlığı ve güvenliği açısından da risk taşımaktadır.

Buna rağmen, 02.02.2024 tarih ve 2024/36 sayılı Genelge dayanak gösterilerek, işletmelerin mesleki eğitime uygun olup olmadığı ile ilgili bir takım değerlendirme ölçütleri üzerinden denetleme yapmak üzere koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenler ve alan/atölye şeflerine görev ve sorumluluklar verilmektedir. Ancak, gerek Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde, gerekse 02.02.2024 tarih ve 2024/36 sayılı Genelge ’de bu yönde dayanak bir düzenleme bulunmamakta olduğundan, yapılan bu görevlendirmeler mevzuat hükümlerine aykırıdır.

Ayrıca işletmelerde koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenler ve alan/atölye şeflerine iş yerlerinin iş güvenliğine uygun olup olmadığını denetleme görevi verilmesi, bu öğretmenlerimizin işyeri sahipleri ve öğrenci velileri ile yüz yüze gelmelerine neden olacaktır. Bunun yanında her işletmenin şartlarının farklı olduğu düşünüldüğünde, standart bir iş güvenliği tespit çalışmasının yapılamayacağı da ortadadır. Sorumluluğun öğretmenler üzerine yüklenmesi yerine, Bakanlığınızın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile ortak çalışma yürüterek, öğrenci eğitimi vermeye yetkili işletmelerin bir iş güvenliği uzmanı tarafından verilmesi daha uygun olacaktır.

Bununla beraber, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili bu görevlerin yüklenmesi, öğretmenlerimiz açısından mali ve hukuki yönden sorumluluk da doğuracaktır.

Yukarıda izah edilen sebeplerle, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenler ve alan/atölye defterine, işletmelerin mesleki eğitime uygun olup olmadığını denetleme ya da atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgîli tedbirlerin alınması noktasında görev tanımlarının dışında kalan ve teknik bilgi sahibi olmadıkları görevlerin verilmemesi için Bakanlığınıza bağlı kurumlara talimat gönderilmesi, konunun akıbeti hakkında sendikamıza bilgi verilmesini talep ediyoruz.