"Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Eğitim Çalışanlarının Adresi"
image
Sendika, Hürriyet, Dayanışma; Yani Hürriyetçi Eğitim Sen Üzerine
173 15 Şubat, 2023

Sendika, Hürriyet, Dayanışma; Yani Hürriyetçi Eğitim Sen Üzerine

Sendika nedir? Meslekî dayanışma örgütü. Meslekî derken? Başta eğitim çalışanları olmak üzere eğitim - öğretim ve bilim alanında hizmet veren, alan, dolaylı yada dolaysız tüm payı bulunan kimseler adına imkân üretmek meselâ; olumsuzlukları giderici ve olumluluklar geliştirici fiillerde bulunmak, toplum faydasına çözümler sunmak..1
Hürriyet nedir? İrade ispatı, özgürlük çığlığı, anti-teslimiyet, bağımsızlık beyanı, ruhsal bir başkaldırı yahut insan doğasına müdahalesine reddiye mi? Evet ve elbette “fekku rakabe”2 (Özgürlüğü zincirlenenin bağını çözmek / Boynu bükük olanı kurtarmak)..
Dayanışma nedir? Sadece Lech Walesa’nın Solidarność Sendikası mıdır yoksa imece temelli tüm toplumsal duygudaşlık durumları mıdır? İkisi ve daha fazlası mı; Çifte Deprem Felâketi’yle sarsılan on ilimizi ve onlarca ilçemizi diğer 71 il ve yüzlerce ilçenin sarıp sarmalaması, Devletin işlevini kaybettiği hengâmede Milletin muntazam olmasa da muazzam bir işbirliği sergilemesi, enkaz altındaki onbinlere ‘koordinasyonsuzluğumuzun başı sağolsun’ demek yerine ‘merhamet merhemiyle depremzede milyonların yaralarını sağaltma’ organizesi örneğin..
İlk Büyük Deprem (7.7) pazartesi 04.17’de oldu; Genel Başkan 04.33’te “Şiddetli deprem oldu, herkes iyi mi?” diye mesaj attı ve 05.17’de “Gaziantep Başkanımızla görüştüm. Kahramanmaraş Başkanımıza halen ulaşamadım. Maraş Dulkadiroğlu İlçe Başkanımız ile görüştüm; yıkılan binalar olduğunu anlattı.” diyerek ilk saatten itibaren koordinasyona öncülük etti. Sonra da düzenli olarak Deprem Bölgesindeki üyelerimiz ve aileleri hakkında bilgilendirmelerle, yardımlar için resmî makamlara yönlendirmelerle hareket edildi. Gün boyu vatsap grupları bilgi, ileti ve isteklerle doldu.
Saat 13.24’teki ikinci Büyük Depremden (7.6) sonra hızla koordine olunarak birkaç saat içinde yakın illerden Deprem Bölgesine âcil yardım aktarımı safhasına geçildi. Erzurum Temsilciliğimiz sendika binamızın dahi yıkıldığı Kahramanmaraş’a, Mersin Temsilciliğimiz saat 19’a kadar Başkanıyla iletişim kurulamayan Hatay’a, kendi de yıkım gören Şanlıurfa’nın Şube koordinasyonunda Siverek İlçe Temsilciliği üzerinden Adıyaman’a yardım aktarılacaktı. Uzak illerden 2-3 tanesi (şube veya temsilcilik) bir istikamete finans sağlayacak ve komşu iller/ilçeler de nakdi, yardım malzemesine çevirip uygun araçlarla nakledeceklerdi. Ertesi gün öğleye kadar yardımlar ulaşmış ve âfetzedelere cansuyu olmuştu.
İlk akşamdan itibaren Antep ve Maraş bölgesine ulaşarak hem temel insanî yardım sunan hem de sıcak yemek için seyyar aşevi kuran İnisiyatif Merkezi ile koordinasyonu da, yine ilk akşamdan ANDA ekibine dahil olarak arama kurtarma faaliyetleri için K.Maraş’a intikal eden Genel Başkan Yardımcısı ile İstanbul 4 Nolu Şube Başkanının gönüllülüğünü de; akabinde ve devamında Denizli’den Kayseri’ye, Iğdır’dan Ankara’ya, İstanbul’dan Kütahya’ya, Trabzon’dan Bolu’ya ve daha sayamadığımız yada farkında bile olmadığımız güzelliklere, insaniliklere imza atan Hürcanlarımızı da; biri bir ilçede ekmek pişirirken diğeri başka bir ilçede aş dağıtan genel başkan yardımcılarından yüreklerini memleket kadar büyüten şube ve il/ilçe başkanlarına, çocuklara sevgi dağıtmayı bile ihmal etmeyen eğitimcilerimizden farklı kurumsal kimliklerle arama - kurtarma yada yardım-destek gönüllüsü üyelerimize kadar hepsini de tarihe not olarak düşmek lazım.3
Hem deprem yıkıntıları, cenazeler, enkaz altındakiler için hem de darda kalan, yolda kalan ve yardıma ihtiyacı olanlara koşturarak insanüstü bir efor sarfeden Hatay, Maraş, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Malatya gibi illerin ve ilçelerin depremkeş başkanlarına ise ancak şapka çıkarılır. Onları ancak, belki, biraz H.H.Korkmazgil’in ‘Acılara Tutunmak’ şiirindeki “Acı çektim günlerce / Acı çektim susarak / Şu kısacık konuklukta / Deprem kargaşasında”, “Yaşadım birkaç bin yıl / Acılara tutunarak / Acı çekmek özgürlükse / Özgürüz ikimiz de” dizeleri betimleyebilir.
Şehirlerinde yardım toplayanları, paketleme merkezlerine koşturanları, okullarında ve atelyelerinde battaniye, dezenfektan, soba vs. üretip derhal yola koyanları, haftayı gözyaşlarıyla selamlayıp boğazında lokmayı ve gözünde uykuyu suça iştirak sayanları da unutamayız. “Yalnız ve güzel ülkem”in4 hesapsız ve özel insanları, bağımsız ve ilkesel sendika sevdalıları.. Tek tek isimlerini yazmadık işin ihlâsı adına ama siz onları tek tek biliyorsunuz; en çok da irade ve özgürlüklerine düşkünlüklerine âşinasınız..
Sendika, hürriyet, dayanışma; üçüne de ant olsun! İster hak aramada, ister farkındalıkta ve ister toplumsal travmalarda. Fikrine, vicdanına, irfanına kurban..5

1-Key words: Emr-i bi’l-ma‘rûf,  nehy-i ani’l-münker, sâlih amel..
2-Beled – 13 
3-Siz bu satırları okurken Genel Başkan ile Genel Sekreter depremzede il ve ilçe ziyaretleriyle yürek işçiliği yapmadalar..
4-Nuri Bilge CEYLAN
5 13.02.2023, 23.15

 

SÜLEYMAN PEKİN

MERKEZ DENETLEME KURULU BAŞKANI

KOCAELİ ŞUBE BAŞKANI