"Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Eğitim Çalışanlarının Adresi"
image
NEVRUZ
136 21 Mart, 2023

NEVRUZ

Kelime anlamı olarak Nev(Yeni)-Ruz(gün) yenigün anlamına gelmektedir. 
Doğanın yeniden dirilişi yaşamın yeni bir formda tekrar başlayışını temsil eder.

Asyalı milletlerin büyük çoğunluğu ve Balkan ülkelerinden bazıları  Türklerden gördükleri bu adeti benimsemiş ve Türkler gibi bayram olarak olarak kutlamaktadır.

Nevroz,Nevruz,Novruz, Nooruz,Navrez,Sultan Nevruz bölgelere göre ismi değişsede ruhu aynı ruhtur.
Çeşitli kaynaklar bilerek veya bilmeyerek daha doğrusu Türk Milletine olan kinlerinden dolayı bu muhteşem geleneği İranlılara mal etmeye çalışmaktadırlar.

Kim ne yaparsa yapsın Nevruz bir Türk geleneğidir bu milletimizce bilinmeli ve yaşatılmalıdır. 

Nevruz geleneği acaba Türklerde nasıl başlamıştır? Şimdi Ergenokon Destanında nasıl anlatılmış bir bakalım.

"Bir gün bütün kavimler Kök-Türkler’e karşı birleşerek onları hile ile yendiler. Kök-Türkler’in çadırlarını, mallarını, yurtlarını yağmaladılar. Büyüklerin hepsini kılıçtan geçirdiler. Küçükleri kendilerine köle yaptılar. Bu yağmadan kurtulan Kıyan/Kayan ve Negüş/Tukuz bir gece kadınlarıyla birlikte atlanıp kaçtılar. Yurda geldiler. Düşmandan kaçıp gelen dört maldan (deve, at, öküz, koyun) çok buldular. 
Dağların içinde insan yolu düşmez bir yer izleyip oturalım deyip dağa doğru sürülerini sürüp gittiler. Vardıkları yerde akarsular, çeşmeler, türlü otlar, meyveli ağaçlar, türlü türlü avlar vardı. O yeri görünce Tanrı’ya şükürler kıldılar ve buraya Ergenekon adını koydular. Dört yüz yıl sonra Ergenekon’da kendileri ve sürüleri o kadar çoğaldılar ki sığmadılar. Bu sebepten buradan çıkış yolları aramaya koyuldular. O zaman bir demircinin önerisiyle dağın geniş yerine bir kat odun, bir kat kömür dizdiler ve ateşlediler. Tanrı’nın gücüyle ateş kızdıktan sonra demir dağ eriyip akıverdi. Yüklü deve çıkacak kadar yol oldu. O günü, o ayı, o saati belleyip dışarı çıktılar. O günden beri yeni yılın başladığı gece Kök-Türkler’de adettir. O günü bayram sayarlar. Bir parça demiri ateşe salıp kızdırırlar. Önce Kağan bunu kıskaçla tutup örse koyar, çekiçle döver. Ondan sonra beyler de öyle yapar. Bugünü mukaddes bilirler, böylece Tanrı’ya şükretmiş olurlardı."

4659 yıllık bu muhteşem Türk geleneği farklı milletlerden insanlar tarafından Nevruz diye kutlanıyorsa ne mutlu bize.

Nevruz Bayramımız Kutlu olsun 

TANRI TÜRKÜ KORUSUN ve YÜCELTSİN 

Mehmet Kara