"Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Eğitim Çalışanlarının Adresi"
image
19 Eylül, 2023
OYUN BAŞLADIKTAN SONRA KURAL DEĞİŞTİRİLMEZ 

Levent KURUOĞLU

Yazdı

(1)

OYUN BAŞLADIKTAN SONRA KURAL DEĞİŞTİRİLMEZ 

OYUN BAŞLADIKTAN SONRA KURAL DEĞİŞTİRİLMEZ 

2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yaptığı radikal değişikliklerle başladı. Yapılan mevzuat ve yöntem değişiklikleri MEB’in penceresinden bakıldığında çözülmesi gereken ve eğitimin kangren olmuş problemlerine yönelik olabilir. Sendika olarak bizler de yapılan bazı değişiklikleri olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak “her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.” mantığıyla, yeni göreve gelen bakanlarımız ve bakanlık yöneticilerimiz kendilerine göre bir sistem kurmaya çalışıyorlar. Eğitimde milli politikalarımız olması gerekirken artık şahsi politikaların uygulanmaya başladığını görüyoruz. Öyle ki, son günlerde MEB mevzuat ve uygulama değişikliklerinin hızına yetişemez olduk. Bir gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle veya Talim Terbiye Kurulu’nun bir kararıyla bütün bir eğitim sistemi alt üst edilebiliyor.
MEB; eğitim çalışanları, öğrenciler, veliler ve paydaşlarla beraber çok büyük bir kitleye hitap eden ve aldığı kararlarla ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu etkileyen bir kurumdur. Dolayısıyla alınan kararlar ve yapılan değişiklikler “ben yaptım, oldu.” diyerek oyun başladıktan sonra yapılacak düzenlemeler değildir. Alınan bu kararlar öğretmenler, öğrenciler, veliler ve MEB paydaşlarının mağdur olmalarına neden oluyor. Bakanlığın geçmiş yıllarda yapmış olduğu yanlış uygulamaları nedeniyle konunun tarafı olan kişi/kurumlar palyatif tedbirlerle kendilerine göre bir gelecek planlaması yaparken, ansızın yapılan değişikliklerden dolayı maddi ve manevi birçok mağduriyet yaşamaktadırlar.
2023-2024 Eğitim Öğretim yılı 04/09/2023 tarihinde başlamış olup okul ve kurumlarımız tüm plan ve programlarını mevcut sisteme göre yapmıştır. Ancak 08/09/2023 tarihinde yayımlanan Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinde yapılan değişikliklerle, öğrenci ve veliler açısından hak kayıpları ile sosyolojik olarak mağduriyetlerin oluştuğu, eğitim çalışanları arasında ise çalışma barışının bozulduğu yönünde şikayetlerin arttığını görüyoruz.
Bunun yanında uygulama olarak; anaokullarındaki ücretsiz yemek uygulamasının kaldırılması, taşımalı eğitim kapsamına alınan adreslerin sürekli değişiklik göstermesi, yönetici atama ve aday öğretmenlere uygulanacak mülakat sisteminin kaldırılması yerine daha da pekiştirilmesi gibi birçok keyfi uygulama MEB’in vatandaşlar nezdinde güvenirliğinin de sorgulanmasına neden olmaktadır. 

Hürriyetçi Eğitim Sen olarak MEB’in yapılacak olan mevzuat ve uygulama değişlikleriyle ilgili tüm paydaşlarını önceden bilgilendirmesini ve bu değişikliklerinin uygulamalarının bir takvime bağlanmasını, oluşan mağduriyetlerin giderilmesi hususunda gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. 

Unutmayalım ki “DOĞRU işleri YANLIŞ zamanda yaparsanız, yapılan doğruların bir anlamı kalmaz.”