"Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Eğitim Çalışanlarının Adresi"

Ana SayfaGüncelYabancı Dil Ağırlıklı Sınıf Uygulamasının Tekrardan Hayata Geçirilmesini Bakanlıktan Talep Ettik

Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıf Uygulamasının Tekrardan Hayata Geçirilmesini Bakanlıktan Talep Ettik

Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıf Uygulamasının Tekrardan Hayata Geçirilmesini Bakanlıktan Talep Ettik. İlgili Yazımız;

         Bilindiği üzere Talim ve Terbiye Kurulu’nun 09.05.2025 tarihli ve 2810 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan kararı doğrultusunda, İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi yürürlükten kaldırılmış ve yeni bir çizelge yürürlüğe konmuştur. Ancak bu yeni çizelgede, 2018-2019 yılından itibaren uygulanan ve ortaokullarda yabancı dil eğitimini destekleyen “Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıf” modeline yer verilmemiştir.

       Söz konusu uygulama, sahada hem öğretmenler hem de veliler tarafından benimsenmiş, öğrencilerin yabancı dil yeterliliklerinin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Pedagojik olarak yabancı dil öğreniminde erken yaşın önemi bilimsel araştırmalarla ortaya konmuşken, bu uygulamanın aniden kaldırılması, bu kazanımları riske atmakta ve geri dönüşü zor mağduriyetler doğurmaktadır. Okullar, fiziki ve idari planlamalarını bu modele göre şekillendirmiş, öğretmenler ise mesleki gelişimlerini bu doğrultuda sürdürmüşlerdir. Veliler çocuklarını bu beklentiyle kayıt ettirmiştir. Uygulamanın kaldırılması, öğretmen motivasyonunu olumsuz etkilemiş, norm fazlası risklerini artırmış ve velilerde ciddi bir güven kaybına neden olmuştur.

       Öte yandan bu model, özel okullarda sunulan yabancı dil imkânlarının kamu okullarında bir nebze telafi edilmesini sağlamaktaydı. Kaldırılması, fırsat eşitliği ilkesine de zarar verecektir. Velilerden ve öğretmenlerden sendikamıza ulaşan yoğun talepler, uygulamanın devam ettirilmesi yönündedir.         Bu gerekçeler ışığında, Yabancı Dil Ağırlıklı Sınıf uygulamasının kaldırılmasına ilişkin kararın yeniden değerlendirilmesini, uygulamanın geliştirilerek sürdürülmesini ya da en azından isteyen okullarda pilot uygulama olarak devam ettirilmesine yönelik gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasına ve yapılacak çalışmalar hakkında 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz.