Eğitim çalışanlarının vicdanı ve ilkeli sendikacılığın yüzakı olan Hürriyetçi Eğitim Sen Eylülün ilk haftasına eylem & söylem birlikteliğiyle damga vurdu. Çıktığı andan beri camiada rahatsızlık yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile yürürlüğe girdiğinden beri eğitimcilerin tepkisini toplayan Uzmanlık ve Başöğretmenlik için video tabanlı sınav şartıyla ilgili Hürriyetçi Eğitim Sen hem iptal davası açtı hem basında ve sosyal medya kanallarında ortak tepkinin dili oldu, hem de eylemsizlik ve kurumsal sessizlik rekorları kıran yapılara “Eylem Nasıl Yapılır’ın” örneklemi oldu.
“Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan” mottosuyla hareket eden ve eylem kararı aldığı halde vazgeçen hatta eylemsizlikle eğitim camiasını temsil etmeyi benimseyenlere inat HÜRRİYETÇİ EĞİTİM SEN Başkent Ankara’da meydanlara indi. 2 Eylül Cuma günü saat 14:00’te yüzlerce Hürriyetçi “İşte sendika işte hürriyet”, “Çapulcu Değil Öğretmeniz”, “Kahrolsun İstibdat, Yaşasın Hürriyet”, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganlarıyla Kızılay’ı inletti ve “Yapılanları Öğretmenler Unutmayacak”, “Sınav Korkumuz Yok, İtibar Kaygımız Var”, “Dünyada Öğretmenler Eşit, Türkiye’de Çeşit Çeşit”, “Tek Çözüm: Sınav İptal” gibi pankartlar açtı.
Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu burada yaptığı konuşmada; “Bugün buraya yere düşen meslekî itibarımızı yerden kaldırmaya geldik. Günlerdir öğretmenlerin yükselen feryatlarını duymayan, âdeta sağır ve dilsiz olan Milli Eğitim Bakanlığı’na sesimizi duyurmaya geldik. Peygamber mesleğini icra eden meslektaşlarımıza ‘boş öğretmenler’ deme gafletinde bulunan sözüm ona köşe yazarına ücretsiz ders vermeye geldik. Velhasıl bu ülkeyi yöneten siyasetçileri de yetiştiren irfan ordusu adına sesimizi duyurmaya, hakkımızı almaya geldik” dedi.
Yaklaşık 1 milyon öğretmeni ilgilendiren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun aceleye getirildiğini ve çalakalem yazıldığını vurgulayan Kuruoğlu, Kariyer Basamakları Sınavına başvuru yapan 600 bin meslektaşın ortak noktasının içinde bulundukları ekonomik darboğaz olduğunu söyleyerek eğitim çalışanlarının tamamının maaşlarının iyileştirilmesini ve maaş iyileştirmesinin sınav şartına dayanmamasını istedi.
Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Genel Başkan Levent Kuruoğlu “Öğretmenler odasında öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen, aday öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve ücretli öğretmen olmak üzere aynı işi yapan 6 farklı statüde öğretmen istihdam modeli kabul edilemez. Dün itibariyle bu altı öğretmen modeline bir yenisi eklenmiştir: Çapulcu öğretmen(!) Bize göre öğretmenler çapulcu değil bilâkis hırsız-arsızı bilen ve yeni nesillere öğretendir. Öğretmen, ders verendir. Hürriyetçi Eğitim Sen olarak öğretmenlik sıfatı dışındaki bütün unvanları reddediyoruz. Bize göre başöğretmen tektir, o da bizlere ‘Fikri hür, Vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller yetiştirme görevini veren Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’tür” diyerek sözlerini tamamladı.
Akabinde Hürriyetçi Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ile İl Temsilcileri Meşrutiyet Caddesi’nden Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüyerek ellerindeki dilekçeleri Bakanlık’ta işleme aldırttılar. Dilekçede; “Öğretmenlik Meslek Kanununun öğretmenlerin istek, ihtiyaç ve talepleri doğrulusunda, paydaşların görüşleri alınarak revize edilmesi; ayrıca Kariyer Basamakları Sınavının iptal edilmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasını talep ediyorum” ifadeleri yer aldı.
3 ve 4 Eylül 2022 tarihlerinde ise Pursaklar’daki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (ÇASGEM) HÜR YÜREKLER EĞİTİM VE İSTİŞARE TOPLANTISI icra edildi. Yüzden fazla delegenin ve onlarca il/ilçe temsilcisinin katıldığı Toplantının cumartesi günkü ayağı Hürriyetçi Eğitim Sen Başkanı Levent Kuruoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Dilekçeli eyleme imza atan Hür Yürekleri tebrik ederek sözlerine başlayan Kuruoğlu, kurulduğu Ocak ayından itibaren kısa zamanda ülkenin tamamına yakınında teşkilatlanan ve kısa sürede 10 bine yaklaşan Hürriyetçi Eğitim Sen mayasının tuttuğunu ve örnek bir sendikacılık sergilendiğinin altını çizdi. “Eğitim çalışanların ortak umudu haline gelen sendikamız bu toplantıdan daha da güçlenerek ve konfederasyon olma yolunda ilerleyerek çıkacaktır. Hürriyet kavramının gücü ve bereketi diğer işkollarına ve toplumun çeşitli katmanlarına da yayılacaktır. Hürriyetçi Eğitim Sen hepimize iyi geldi” diyerek katılımcılara, siyasî parti temsilcilerine, ‘Hürriyet’ takılı diğer sendika başkanlarına teşekkür etti.
Protokol konuşmaları kısmında hazîruna hitap eden Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ile Adana Milletvekili İsmail Koncuk çalışma hayatının sorunları ve sendikal mücadelenin öneminden bahsederek Hürriyetçi Eğitim Sen’in ne kadar kıymetli bir mücadele sergilediğini ifade ettiler. Uzun yıllar Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanlığı yapan İsmail Koncuk’un “Hz. Ali’nin ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ dediği öğretmenlerimize hakaret edilecek; siz sessiz kalacaksınız. Niye? Altımızdaki koltuklar gider diye. Lânet olsun o koltuklara! Lânet olsun” sözleri salondan büyük alkış aldı.
Programın öğleden sonraki kısmı Akademik Kasko ve Özada Sigorta’nın sahibi Cüneyt Demir’in Hürriyetçi Eğitim Sen üyelerine özel ayrıcalıkların yeni dönemde artarak süreceği müjdesini vermesiyle başladı. Demir, tamamlayıcı sağlık sigortacılığında da sadece Hürriyetçi Eğitim Sen üyelerinin ve üye yakınlarının yararlanabileceğini, Allianz Sigorta Şirketi’nin Hürriyetçi Eğitim Sen üyelerine özel indirim anlaşmasında yararlanacaklarını ve çok özel imkânlar ürettiklerini ve Türk sendikacılık tarihinin en yüksek limitli ferdi kaza poliçesindeki 200 bin liralık rakamın yılbaşında 500 bin liraya yükseltileceğini de müjdeledi.
Ardından Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhittin Acar “Kamu Yönetiminde İyi Yönetişim ve Sivil Toplum” konulu konferans verdi. Pür dikkat izlenen konferansta Prof. Acar, akademik bilgiyle samimiyet ve sorumluluğu harmanlayan ilginç değerlendirmelerde bulundu. Üniversiteler dahil eğitim camiasının ve toplumsal durumumuzun genel özetinin fotoğrafını mizahî bir üslupla veren Muhittin Acar, yanlışlara ve haksızlıklara muhalefetin toplumsal ıslahta ne kadar önemli bir etmen olduğunu güncel örneklerle dile getirdi.
Sonrasındaki Serbest Kürsü – İstişare Toplantısı ise arada verilen molalarla birlikte akşamın ilerleyen saatlerine dek sürdü. Genel Başkan ve Genel Başkan yardımcılarından İl ve İlçe Temsilcilerine / Yöneticilerine kadar herkesin söz alabildiği, değişik konuları cesaretle dile getirebildiği, zaman zaman fikre karşı fikrin özgürce savunulabildiği bir demokrasi şölenine sahne olan Serbest Kürsü İstişaresi âdeta Hürriyetçi Eğitim Sen Tüzüğünün “Hür ve eleştirel düşünceyi özümsemiş ve çok sesliliğe saygıyı garanti altına alan” cümlesinin pratiğe geçmiş hâli oldu. Banka promosyonlarından üyelik ödentilerine, şehirlere özgü örgütlenme tekniklerinden siyasete mesafelilik derecesine değin neredeyse konuşulmadık ve tartışılmadık pek bir şey bırakılmadı.
Pazar günkü Tüzük Tadil Kongresi delege çoğunluğunun sağlanmasıyla birlikte erken saatlerde başladı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesinden sonra Divan teşekkül ettirildi. Merkez Denetleme Kurulu Başkanı ve Kocaeli İl Temsilcisi Süleyman Pekin’in başkanlık ettiği Divan Heyeti’nde Nevşehir İl Temsilcisi Ayşegül Baki ile Osmangazi İlçe Temsilcisi Güler Serin Akgül de yer aldı. 20 civarında önergenin verildiği ve önergeler üzerinde lehte & aleyhte kısa konuşmaların yapıldığı Kongredeki önergelerin büyük bir bölümü oy birliği yada oy çokluğuyla kabul edildi; bir kısmı reddedildi, bir kısmı da önerge sahiplerince geri çekildi. Kabul edilen en önemli önerge Hürriyetçi Eğitim Sen’in üst çatı olarak Konfederasyon kurabilmesi ve buna diğer sendikaların katılabilmesi çalışmaları yapması için Merkez Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi oldu. Mevzuat, baremler ve yetkiler hususlarındaki muğlaklıkların da önergelerle giderildiği Tüzük Kongresi öğle saatlerinde bitti.
Yeni eğitim-öğretim yılına da damga vurması beklenen Hürriyetçi Eğitim Sen’in 2023’te bu kez Konfederasyon olarak bir hayli ses getirmesi bekleniyor.