Hürriyetçi Eğitim SEN İstanbul Şubeleri, yaptığı 3 bin 572 eğitimcinin katıldığı “Kamu Personelinin İstanbul’da Geçim Zorluğu” başlıklı anketin sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarını değerlendiren İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Mustafa Tolga Pişken, ankete katılanların yüzde 91,8’inin hem kira gideri hem de büyükşehir giderlerinin oluşturduğu yaşam maliyeti nedeniyle İstanbul’dan göç etmek istediğini söyledi.
Hürriyetçi Eğitim SEN İstanbul Şubeleri, üyeleri arasında “Kamu Personelinin İstanbul’da Geçim Zorluğu” başlıklı anket çalışması gerçekleştirdi. Anketin sonuçlarını değerlendiren Hürriyetçi Eğitim SEN İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Mustafa Tolga Pişken, nisan ayının ilk haftası yapılan ankete 3 bin 572 eğitimcinin katıldığını belirterek, “Anketin sonuçlarında tüm şube başkanlarımızın kurum ziyaretlerinde bizlere sıkça bildirilen “ev kiralarının fazlalığı, kredi ödemede yaşan zorluk, tersine göç isteği” ile ilgili dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Ankete katılan üyelerimizin yüzde 54,9’u kira ödediklerini, yüzde 16,9’u da oturdukları evin sahibi olduklarını ama kredi ödediklerini belirtti” dedi.
İki Farklı Rakam
Kirada oturduğunu belirten bin 964 eğitimcinin 10 bin ve 50 bin lira arasında kira ödediğini beyan ettiğini ifade eden Pişken, “Kirada oturan yüzde 76,4 oranında üyemiz 10 bin 25 bin arası kira ödediğini belirti. Ankete katılan 3 bin 572 kamu çalışanı hem kira gideri hem de büyükşehir giderlerinin oluşturduğu yaşam maliyetinin diğer illere oranla daha yüksek olmasından dolayı yüzde 91,8 oranla kendilerinde ‘göç etme isteği’ oluştuğunu ifade etti. Genel Başkanımız Levent Kuruoğlu 3 Nisan 2025 tarihli basın açıklamasında, ‘Alım gücü her dakika düşüyor’ açıklamasını yapmıştı. Açıklamanın detaylarında ENAG, mart ayı enflasyonunu yüzde 3,91; yıllık enflasyonu ise yüzde 75,20 olarak açıklarken her zaman olduğu gibi TÜİK, mart ayı enflasyonunu yüzde 2,46; yıllık enflasyonu ise yüzde 38,10 olarak açıkladı. ENAG ile TÜİK arasında aylık yüzde 1,45, yıllık yüzde 37,1 oranında fark var” ifadelerini kullandı.
Tazminat Talebi
Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu’nun, “Alım gücü her gün değil, her dakika düşen memur, emekli ve tüm dar gelirli vatandaşlarımız için acil tedbirler hayata geçirilmelidir. Refah payı düzenlemesi sistem haline getirilirken ek zam mutlaka yapılmalı, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar 6 aylık zam yerine aylık ya da en azından üçer aylık dönemlerle zam yapılmalıdır” açıklamasını hatırlatan Mustafa Tolga Pişken, “Genel Başkanımız mevcut durumu özetlemiş ve kamu çalışanı ve emeklisi lehine çözüm yolu önermiştir. Genel Başkanımızın açıklamalara ek olarak mevcut enflasyon oranlarının reel enflasyonla uyuşmamasına rağmen açıklanan haliyle bile yüksekliği üyelerimizin tersine göç isteğini arttıracağı bu durumun ise İstanbul’da bulunan kadrolu personel yetersizliğini daha da artıracağı aşikardır. Hürriyetçi Eğitim Sen İstanbul Şubeleri olarak defaatle belirttiğimiz ‘Büyükşehir Tazminatının’ Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yasalaştırılmasını bekliyoruz” çağrısında bulundu.